Стафидати маслини Regina (различни сортове)
5/5
Най-характерно за маслините стафидати, е че са изсушени, като начините на сушене са 2.
При сушене по традиционната технология с морска сол процесът отнема почти 1 година. По този начин са изсушени стафидати маслините от видовете Халкидики и Тасос.
Другата методология за приготвяне на стафидати маслини е изпичане във фурна на ниска температура за 48 часа. Този метод е характерен за маслините от вида Каламон и Амфиса.
Характерно за вкуса на маслините стафида, е че в следствие на ниското съдържание на вода в маслината вкуса става много наситен.
Другото характерно е по-ниското съдържание на сол в сравнение със същата не-стафидна маслина от същия сорт. Намаляването на количествата сол в тези маслини се дължи на процеса на изсушаване.