Продукти:

  • 26 броя (100 г) черни маслини без костилки
  • 250 г ориз
  • 1 глава кромид лук
  • 1 стрък праз лук
  • 750 мл гореща вода
  • 3 с. л. олио
  • 1 с. л. доматено пюре
  • смлян черен пипер
  • сол
  • ситно нарязан пресен магданоз

Фурната се загрява на 180 С. Оризът се измива под течаща вода и се отцежда. Двата вида лук се почистват и нарязват на ситно. В тиган се сгорещява мазнината. Добавят се кромид лукът и оризът. Задушават се докато оризът стане прозрачен. Празът се посолява и се разбърква с маслините. Малка, огнеупорна тава се намазва с мазнина. Разстила се на равномерен пласт половината от ориза. Върху него се слага сместа от праза и маслините. Покрива се с втората половина от ориза. Ястието се залива с подсолена, гореща вода, в която е размито доматеното пюре. Маслините с ориз се поръсват с черен пипер. Ястието се пече 30 минути, като след изваждането му от фурната се поръсва по желание с магданоз.